Kurs - Asperger/ASF og inkludering

Spesialistbedriften tilbyr flere ulike kurs innen Asperger/ASF og arbeidsliv/studier. For å lykkes med å inkludere denne gruppen mennesker i studier og arbeid, trenger man grunnleggende kompetanse om diagnosen, og ikke minst kunnskap om hvordan den gir utslag hos den enkelte gjennom en stor variasjon av styrker og utfordringer. I tillegg behøver man å kjenne til et utvalg av konkrete løsninger.

 

Vi besitter en unik erfaringskompetanse gjennom vårt daglige arbeid med bedriftens ansatte, som alle har diagnosen Asperger syndrom. I kursene knyttes teoretisk kunnskap sammen med praktiske eksempler fra vår arbeidshverdag, og fra kartlegging og veiledning av mennesker med Asperger/ASF.

 

Alle våre kurs kan gjennomføres via NHO Arbeid & Inkludering, bedriftsinternt på forespørsel (over hele landet), eller hos Spesialistbedriften AS. Vi har også lagt til rette for at alle kurs kan gjennomføres digitalt dersom det er ønskelig.

 

Våre kurs kan deles inn i tre moduler. Dersom du ikke har kompetanse om Asperger ASF fra tidligere, anbefaler vi sterkt at man gjennomfører modul 1 før en eventuelt går videre til modul 2 og modul 3.  Dette for å få tilstrekkelig utbytte av modulene. 

 

Modul 1 – Asperger og inkludering.

Dette kurset er vårt basiskurs, og her setter vi fokus på:

 

 • Hva er Asperger/ASF?
 • Vanlige tilleggsdiagnoser
 • Styrker og utfordringer
 • Løsninger i arbeid

 

Målgruppe for kurset

 

 • NAV og tiltaksleverandører til NAV
 • Ansatte i utdanningssektoren som f.eks. rådgivere, opplæringskontor, tilretteleggingskontor o.l. 
 • Andre som har oppfølgingsansvar for personer med diagnosen

 

Uttalelser fra tidligere kursdeltakere

 

“En av de mest nyttige timer jeg har hatt på jobb på flere år!”

 

“Et kurs vi burde hatt for lenge siden. Etterlengtet!”

 

“Mye relevant erfaringskompetanse på riktig nivå!!”

 

“Engasjerte damer med mye relevant kompetanse for målgruppen for kurset.”

 

“Nyttig kurs, faglig dyktige kursholdere. Gode til å formidle og lytte.”

 

“Dette traff så godt med hva vi trenger som 1.linje kontakt med personer med Asperger. Det beste med kurset var at det var konkret informasjon og oppdatert faglig, dessuten var det godt å høre det fra et arbeidsgiverperspektiv. Tipp topp, flinke damer!”

 

Varighet

 • 2 x 4 timer (digitalt)
 • En hel dag (ved fysisk gjennomføring)

 

Gjennomføres

Fysisk eller digitalt

 

Modul 2 – Kartleggingsverktøyet ASIAS 

På dette kurset får du opplæring i bruken av kartleggingsverktøyet ASIAS (Asperger i arbeid og studier). 

 

ASIAS tar for seg styrker og utfordringer knyttet til Asperger og andre typer høytfungerende autismespekterforstyrrelser (se www.asias.no). Ved å lære å bruke ASIAS får du økt kompetanse om diagnosen, samtidig som du får bedre forutsetninger for å gjennomføre gode og effektive kartlegginger. Du vil også få kunnskap om hvordan du tolker og får best mulig utbytte av ASIAS rapport. 

 

For fullt utbytte av kurset bør en ha grunnleggende kunnskap om Asperger/autisme, f.eks. gjennom kurset «Asperger og inkludering» (tidl. «Asperger i arbeid»). ASIAS er blitt til gjennom et samarbeid mellom Arne Svendsrud (Karriereverktøy) og Spesialistbedriften AS, og bygger dermed på tung teoretisk kunnskap kombinert med lang praktisk erfaring med målgruppen.    

 

Målgruppe for kurset

 • NAV og tiltaksleverandører til NAV
 • Ansatte i utdanningssektoren som f.eks. rådgivere, opplæringskontor, tilretteleggingskontor o.l. 
 • Andre som har oppfølgingsansvar for personer med diagnosen

 

Varighet

3 timer

 

Gjennomføres

Fysisk eller digitalt

 

Modul 3 – Kartleggingsmetodikk 

«Kartlegging av arbeidssøkere og studenter med Asperger/ASF»

 

På dette kurset får du en gjennomgang av aktuelle områder som bør kartlegges for å få et helhetlig bilde av kandidater med Asperger/ASF. Kurset tar for seg sentrale temaer i kartleggingsverktøyet ASIAS, og viser hvordan en kan gå i dybden på en måte som er hensiktsmessig for personer med autisme. Vanlig tilleggsproblematikk, hvordan dette kan utforskes, forberedelser og gjennomføring av gode samtaler er også tema.  

  

Målet er å få nok kunnskap til å gå i dybden på de viktigste styrkene og utfordringene, og dermed få et solid grunnlag for å velge studie og arbeidsplass som er forenlig med kandidatens profil.  

 

For fullt utbytte av kurset forutsettes veilederkompetanse og kunnskap om Asperger syndrom. Kurset inneholder ikke interessekartlegging. Vi behov for dette anbefaler vi Jobpics (Karriereverktoy.no).

 

Målgruppe for kurset

 • NAV og tiltaksleverandører til NAV
 • Ansatte i utdanningssektoren som f.eks. rådgivere, opplæringskontor, tilretteleggingskontor o.l. 
 • Andre som har oppfølgingsansvar for personer med diagnosen

 

Varighet

3 timer

 

Gjennomføres

Fysisk eller digitalt

Aktuelle saker

Første ASIAS kurs!

I samarbeid med NHO Arbeid & Inkludering gjennomfører vi det første kurset i kartleggingsverktøyet ASIAS. 19. nov 2021, kl. 09:00–12:00. Kurset holdes digitalt via Zoom.

På dette kurset får du opplæring i bruken av kartleggingsverktøyet ASIAS (Asperger i arbeid og studier). ASIAS tar for seg styrker og utfordringer knyttet til Asperger/ASF.

LES MER

ASIAS lanseres!

Vi i Spesialistbedriften er veldig stolte over å endelig kunne lansere kartleggingsverktøyet ASIAS, et digitalt verktøy rettet mot inkludering av personer med Asperger syndrom.

Arbeidet med ASIAS startet i 2019, og idéen kom enda tidligere. Bakgrunnen for ønsket om å utvikle et verktøy, var erfaringene med at eksisterende verktøy ikke var spesielt gode.

LES MER

Ministerbesøk

Denne uken hadde vi besøk av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Det var et inspirerende møte, og ministeren var tydelig imponert over arbeidet til våre konsulenter.

Det er også hyggelig å konstatere at lanseringen av ASIAS, den digitale kartleggingstjenesten for personer med Asperger/ASF blir lagt merke til på høyeste hold!  

LES MER

Digitalkurs i vinden!

Det siste året med pandemi og unntakstilstand har tvunget frem endringer også hos Spesialistbedriften. Vi tilbyr nå alle våre kurs i digitalt format – og det fungerer kjempebra!

Vi gleder oss over de gode tilbakemeldingene.

LES MER

Hilde Stangeland, Sivilingeniør nettutvikling, Mørenett
«Mørenett har samarbeidet med Spesialistbedriften over flere år. De jobber nøyaktig, effektivt og selvstendig, og sørger for at arkivet vårt blir digitalisert mye raskere enn vi hadde klart uten hjelp. Vi setter stor pris på jobben Spesialistbedriften gjør for oss.»
Torbjørn Røe Isaksen, Arbeids- og sosialminister
«Dersom flere aktører tar i bruk det nye verktøyet ASIAS, kan flere med asperger kanskje havne på riktig hylle i livet tidligere og kanskje unngå uføretrygd.»
Kursdeltaker, “Asperger og inkludering”
«Nyttig kurs med faglig dyktige kursholdere. Gode til å formidle og lytte. En av de mest nyttige timer jeg har hatt på jobb på flere år!»
Kursdeltaker, “Asperger og inkludering”
«Et meget relevant kurs, et av de beste kursene jeg har hatt i min 30-årige yrkeskarriere. Alle som jobber med Asperger bør ha dette kurset»
Maren Øverli, Sales Operations Manager, Inmarsat
«Konsulentene har vært ekstremt tilpasningsdyktige, jeg er veldig takknemlig for de fine folkene vi har fått leie av Spesialistbedriften»
Pergunn Gjerdsbakk, Einingsleiar, Hareid kommune
«Vi er svært nøgde med arbeidet Spesialistbedriften gjer for oss. Mennesker med Asperger er gode på det meste, og har eit laserfokus på arbeidet sitt.»
Even Bringsdal, Daglig leder, Createview
«Spesialistbedriften har gjennom presis analyse bidratt til at Createview leverer målinger med høy nøyaktighet.»
Tommy Sørli, Teknisk Salgskonsulent, Midthaug
«Vi er veldig fornøyd med jobben Spesialistbedriften har gjort ved animasjon, og bilder av våre produkt. De kommuniserer godt, og leverer arbeid med høy kvalitet. Akkurat det vi ser etter i en leverandører.»
Forrige
Neste

SPESIALISTBEDRIFTEN AS

Postvegen 2, 6018 Ålesund

 

Orgnr: 913 270 193

Copyright © 2021
Webdesign: 2Mind-Design AS